OUDERDOMS HAEMANGIOOM

OUDERDOMS HAEMANGIOOM

WAT IS EEN HAEMANGIOMA SENILIS ?
Een ouderdoms haemangioom (haemangioma senilis) is een klein helder-rood bultje. Het ontstaat doordat er ergens op één plek een opeenhoping van verwijde kleine bloedvaten ontstaat. Waarom dit gebeurt is niet bekend. Ze kunnen op het hele lichaam zitten. Ze ontstaan op oudere leeftijd, vanaf het 25e levensjaar kan het al beginnen, en het worden er steeds meer. Bij 40-plussers kunnen er al tientallen aanwezig zijn. Ze geven geen klachten en zijn volledig onschuldig, maar ze kunnen wel cosmetisch storend zijn. Vanwege de helder rode (kersen-rode) kleur worden ze ook wel in het Engels cherry angioma genoemd. Andere synoniemen zijn angioma senilis, ruby spot, en bloedvin.

HOE ZIET HET ER UIT ?
Over het hele lichaam ontstaan kleine rode bultjes. Het begint met enkele, die in het begin ook heel klein zijn (1 mm) en die geleidelijk toenemen in grootte en aantal. Ze worden zelden groter dan 6 mm. Ze zijn bolrond.

ouderdom1 ouderdom2

Author Info

Sarah Maria Boekhorst

No Comments

Post a Comment